torsdag 24 januari 2008

Utmanad på Birkebeinerrennet

Nyligen blev jag utmanad till Birkebeinerrennet, ett känt långlopp vid Lillehammer i Norge.

http://www.birkebeiner.no/

Det har en fräck historia bakom sig, dock inte lika tuff som Vasaloppet, men kopplingen till den nordiska naturen är densamma - en skidinsats i kargt klimat för att rädda riket. Det var nämligen kungen Haakon Haakonsön som riskerade att dödas, men som bara var ett spädbarn. Hans trogna flydde med honom över fjället. Som symbol för det räddade kungabarnet måste man därför åka med en ryggsäck på minst 3,5 kilo.



Tydligen så visade det sig att detta efterhand utvecklats till något av en kopia av En svensk klassiker. Rennet som är från 1932, alltså några år efter Vasan, och 93 startade Birkebeinerrittet (på cykel) och den tredje grenen är löpning. Alla ska vara gjorda på ett år, precis som idén med En svensk klassiker som funnits sedan 1974. Klarar man alla tre blir man en Birkebeiner.

Jag har ännu inte bestämt mig för att delta, det vore kul. Frågan är om det finns någon annan kopia i de nordiska länderna, typ i Finland, Island eller Danmark?
Och finns det någon läsare som gjort "rennet" så tas tips och intryck emot tacksamt.

------

Idag blev det förresten ett lite udda träningspass - blev tillfrågad att vara med på innebandy. En timme, inte så jobbigt, men lite svett och kul variation.

Inga kommentarer:

Anpassad sökning